Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Από το δασάκι του Αι Γιάννη στη Βρύση των Τριφυλλιανίκων



Από το θέατρο του Ποταμού ( του οποίου η κατάσταση χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται.... τι ντροπή αλήθεια!!!) πήραμε το χωματόδρομο που προχωράει περιμετρικά του μικρού δάσους του Αι Γιάννη προς τα νότια. Στα διακόσια περίπου μέτρα υπάρχει διακλάδωση που στρίβει δεξιά για τα λιόφυτα που βρίσκονται χαμηλότερα. Από εκεί μπαίνουμε στο λαγκάδι που οδηγεί στη βρύση. 
   

       



        
    
        
    
       

  
       



      
Φεβρουάριος 2011. Φωτογραφίες Σταυρούλα Φατσέα



Πηγάδια κτισμένα στους τοίχους με άνοιγμα από το πλάι
ώστε να μην χάνεται πολύτιμος καλλιεργήσιμος χώρος!!
Στο μεγαλύτερο μέρος του το λαγκάδι είναι καθαρό και μόνο σε μερικά σημεία οι βάτοι και τα κλαδιά των αναρριχώμενων που κρέμονται δυσκολεύουν λίγο το πέρασμα. Η βρύση των Τριφυλλιανίκων θα μπορούσε με πολύ λίγο κόπο να γίνει πραγματικά ειδυλλιακό μέρος. Ακόμα κι έτσι εγκαταλειμένη και απεριποίητη όμως έχει τη γοητεία της. Αν κάποιος θέλει, μπορεί να ανεβεί μέχρι την πλατεία των Τριφυλλιανίκων από παλιό καλντερίμι νοτιοανατολικά της βρύσης και να συνεχίσει από εκεί στο μονοπάτι των Βροχαντάρικων μέχρι την Παλαιόχωρα.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μπουτίνο Τσιριγώτικο

Το μπουτίνο ή μπουντίνο συνήθιζαν να σερβίρουν σαν γλυκό τις Απόκριες στα σπίτια της πρωτεύουσας Χώρας. Πιθανολογώ εγγλέζικη προέλευση, αφού το όνομα αλλά και τα συστατικά του γλυκού θυμίζουν την  εγγλέζικη πουτίγκα (english pudding).

Υλικά
1280 γραμ. γάλα
160 γραμ.σιμιγδάλι
320 γραμ. ζάχαρη
8 αυγά
1 κ.σ. κοφτό, κανέλλα κοπανισμένη
1 φλυτζάνι σταφίδα μαύρη
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
Η κυρία Ελένη Χάρου - Κορωναίου, πάντα πρόθυμη να μοιραστεί τις γνώσεις της (και είναι πολλές),
όχι μόνο μας έδωσε τη συνταγή αλλά το έφτιαξε για χάρη μας.




Φωτογραφίες Σταυρούλα Φατσέα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και μόλις ζεστάνει ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια έως ότου πήξει και γίνει μια παχύρευστη κρέμα. Στην συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει και τότε προσθέτουμε τα αυγά, τα αμύγδαλα και την σταφίδα και τα ανακατεύουμε σε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Βουτυρώνουμε ένα ανάλογο ταψί και το ψήνουμε σε μέτριο ως δυνατό φούρνο έως ότου πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. 
(Συνταγή: Κα Ελένη Χάρου-Κορωναίου)

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Καστρισιάνικα - Παλαιόχωρα

Βορειοανατολικά των Καστρισιανίκων κατεβήκαμε στο λαγκάδι που οδηγεί στην Παλαιόχωρα.  Διαδρομή σχετικά εύκολη τουλάχιστον μέχρι την είσοδο στο βαθύ φαράγγι μπροστά από την καστροπολιτεία. Από κει και κάτω η διαδρομή είναι δύσκολη και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, εμπειρία και αντοχή. Απολαύστε έναν περίπατο στο πρώτο εύκολο κομμάτι, μέχρι το μεγάλο γκρεμό.









Το κατσικάκι που μόλις γεννήθηκε μας κάνει τη χάρη να σταθεί μια στιγμή
και μετά τρέχει τρικλίζοντας στη μαμά, που το φωνάζει με αγωνία. 
















Η φύση φτιάχνει έργα τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς.
Δεκέμβριος 2008.
Φωτογραφίες Αλέκος Καστρίσιος, Ευδοκία Χρυσοβέργη, Σταυρούλα Φατσέα


Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Βενετσιάνικο Παστίτσιο

Επειδή καίμε πολλές θερμίδες στα μονοπάτια ας δούμε πως μπορούμε να αναπληρώσουμε με αυθεντικές παλιές τσιριγώτικες συνταγές.... Αν σας αρέσει ο  συνδυασμός γλυκό αλμυρό, απολαύστε το βενετσιάνικο παστίτσιο την Κυριακή της Αποκριάς όπως συνηθίζεται στην πρωτεύουσα του νησιού των Κυθήρων.Η συνταγή και η εκτέλεση από την αγαπημένη μας, κα Ελένη Χάρου-Κορωναίου.




Υλικά
Για το φύλλο:
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρι
3 αυγά ( 2 ολόκληρα , 1 κρόκο )
Αλεύρι όσο πάρει.

Γέμιση:
½ κιλό μακαρόνια Νο 3
½ κιλό κιμά και λίγα συκωτάκια πουλιών
λίγο κρασί λευκό
ντοματοπελτέ ή χυμό τομάτας
3 αυγά 
μπαχαρικά 
Μισοβράζουμε τα μακαρόνια, σοτάρουμε τον κιμά και τα συκωτάκια και όταν πάρουν χρώμα σβήνουμε με κρασί λευκό και προσθέτουμε την τομάτα αλάτι , πιπέρι και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το φύλλο. Κτυπάμε το βούτυρο με τα αυγά και προσθέτουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας πολύ καλά. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε να γίνει μια ζύμη αφράτη. Την χωρίζουμε σε μπαλάκια και παίρνοντας λίγο στο χέρι μας «φοδράρουμε» ένα μέτριο καζάνι προσέχοντας να είναι ομοιόμορφα στρωμένο.




 Ανακατεύουμε τον κιμά με τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε μέσα στο καζάνι. Με το υπόλοιπο της ζύμης βάζουμε ένα καπάκι έτσι ώστε τα μακαρόνια να είναι από παντού καλυμμένα. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου. 

Φεβρουάριος 2005. Στο φιλόξενο σπίτι της Ελένης.
Φωτογραφίες Σ.Φατσέα