Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Αναφυσοί στα Κύθηρα

Όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι και η θάλασσα φουσκώνει αγριεμένη, το νερό ορμά με πίεση μέσα στις θαλασσινές σπηλιές και κάνει εντυπωσιακή έξοδο σαν πίδακας, από ανοίγματα στα βράχια της ακτής. Έτσι γεννιέται αυτό που στα Κύθηρα ονομάζουμε αναφυσό.

Ο Αναφυσός στον Αβλέμονα. 

Αβλέμονας. Φωτογραφίες Σταυρούλα Φατσέα






Αγία Πατρικία. Μάρτιος 2012.
Φωτογραφίες Σταυρούλα Φατσέα

Σκυδία. Φεβρουάριος 2012. Φωτογραφία Τάκης Π.

Στη Σκυδία ο μεγαλύτερος αναφυσός στο νησί (βλ. ανάρτηση). Στον Αβλέμονα και στην Αγία Πατρικία δύο μικρότεροι αλλά πάντα θεαματικοί πίδακες, ο πρώτος με το σιρόκο και ο δεύτερος με γραίγο.




Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Βιαράδικα: Στο Σκύλο χωρίς τη Γάτα


Στα απότομα  βράχια πάνω από το φαράγγι του Τσάκωνα, τη ρεματιά που χωρίζει Μητάτα και Βιαράδικα,  βρίσκονται χαραγμένοι στο πρόσωπο του γκρεμού ένας σκύλος και μια γάτα. Οι σπηλιές που γεννήθηκαν από τις φυσικές δυνάμεις από μακριά παίρνουν τις οικείες μορφές των συμπαθητικών κατοικίδιων.

Και μέσα στις σπηλιές το χέρι του ανθρώπου έκτισε εκκλησιές, τοίχους, καταφύγια. Μια όμορφη βόλτα από τη Βρύση των Βιαραδίκων, μας οδηγεί στην πρώτη σπηλιά του Σκύλου, που από μακριά φαίνεται να γέρνει απειλητικά προς τη Γάτα.

Σκύλος - Γάτα. Βιαράδικα. Φεβρουάριος 2012.
Φωτογραφίες Σταυρούλα Φατσέα

Η Βρύση των Βιαραδίκων, από όπου πολλοί στο νησί προμηθεύονται πόσιμο και εξαιρετικά χωνευτικό νερό. 







Το μονοπάτι που φροντίζουν οι τοπικοί σύλλογοι είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ομαλό και η διαδρομή πολύ ευχάριστη με πυκνή βλάστηση και υπέροχη θέα του χωριού των Μητάτων. 









Στο τελευταίο κομμάτι όπου το μονοπάτι στενεύει και γίνεται απότομα ανηφορικό το  σκαρφάλωμα πάνω στα γλιστερά μούσκλια  χρειάζεται προσοχή. Αξίζει πάντως τον κόπο. 



Κτισμένα μέσα στις σπηλιές των βράχων αρκετά μικρά εκκλησάκια μεταξύ των οποίων, ο Αι Γιάννης όπου βρέθηκαν βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και το οποίο σήμερα είναι κλειδωμένο

Σκύλος
Η διαδρομή μας αυτή τη φορά σταμάτησε στο Σκύλο, καθώς το μονοπάτι για τη Γάτα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο....