Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Καστρισιάνικα - Παλιότοιχος - Φριάτσι




Από τα Καστρισιάνικα, που επί Αγγλοκρατίας υπήρξαν μία από τις τέσσερις διοικητικές περιφέρειες (νομός) των Κυθήρων, ακολουθήσαμε τον χωματόδρομο προς τα βορειοανατολικά παράλληλα σχεδόν  με τα  λαγκάδια που καταλήγουν στο μεγάλο φαράγγι της Παλαιόχωρας.


Αφού διασχίσαμε το λαγκάδι του Παλιότοιχου στην περιοχή Περάματα, ανηφορίσαμε με κατεύθυνση βόρεια προς το φαράγγι της Παλαιόχωρας.







Σε κάποιο σημείο ο δρόμος πλησιάζει στους γκρεμούς του φαραγγιού και η θέα της καστροπολιτείας είναι εξαιρετική.





Στη συνέχεια, ο δρόμος στρίβει νότια και φτάνει κοντά στον παλιό οικισμό Φριάτσι.









Τα ερειπωμένα θολωτά σπιτάκια άντεξαν μέχρι το σεισμό του 2006 οπότε τα πιο πολλά κατέρρευσαν. Το εκκλησάκι του Αγιου Γιώργη και μία από τις κατοικίες παραμένουν σε σχετικά καλή κατάσταση. Το δασεμένο μονοπάτι  μέσα στον οικισμό οδηγεί στη μεγάλη πέτρινη πήγαδα, ενώ υπάρχει και  βρύση με  τρεχούμενο νερό. Όλα έρημα και εγκαταλειμένα, καταφύγιο των αγριοκάτσικων.









Το παλιό τσιριγώτικο παραγώνι.
Οι τρύπες πάνω από το τζάκι χρησίμευαν για τοποθέτηση σκευών. Οικονομία χώρου!
Φεβρουάριος 2011. Φωτογραφίες Σταυρούλα Φατσέα






         

                                                                                     

        



   

   
Ο οικισμός δεν φαίνεται από τους πρόποδες του λόφου καθόλου, κτισμένος όπως είναι στο βάθος  μικρού οροπεδίου. Πρόκειται για εξαιρετικό σημείο με υπέροχη θέα  αν και εκτεθειμένο στους βορειοανατολικούς ανέμους.  



Πριν χρόνια είχαν γίνει προσπάθειες να γίνει παραλιακός δρόμος που θα ένωνε την Αγία Πελαγία με το Διακόφτι. (Ο δρόμος που οδηγεί από την Αγία Πελαγία στη Λαγκάδα ήταν η αρχή) Η προσπάθεια απέτυχε λόγω των γνωστών τοπικιστικών και άλλων μικροσυμφερόντων. Κρίμα! Το μέρος είναι θαυμάσιο κατά το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στην Εγχώριο Περιουσία και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος όλου του νησιού.




1 σχόλιο:

  1. Την anchusella variegata πάνω στο βράχο θα την γνωρίζεις φαντάζομαι .

    Είναι εύκολη περίπτωση .

    Παραμένω μαγεμένος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή