Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Ο Άγιος Ηλίας και το Μυστηριώδες Τείχος στο Κουτσοκέφαλο


Από τη διασταύρωση όπου βρίσκεται το μνημείο του Κολοκοτρώνη πήραμε τον χωματόδρομο, που διασταυρώνεται με τον παλιό δρόμο του Διακοφτιού, αριστερά προς Κουτσοκέφαλο. Ο δρόμος που παλιότερα είχε καλή βατότητα για αυτοκίνητο είναι τώρα γεμάτος νερογλύματα αφού η πρόσφατη μεγάλη φωτιά αποψίλωσε το έδαφος και τίποτα δεν συγκρατεί το νερό πια. Ο χωματόδρομος που ψηλότερα είναι καλύτερος φτάνει κοντά στους πρόποδες του βουνού. Εμείς προτιμήσαμε να περπατήσουμε όλη τη διαδρομή ( 2,5 ώρες περίπου).

Η ξερολιθιά του παλιού δρόμου του Διακοφτιού Το παλιό φουρνόσπιτο.
Λίγο πριν φτάσουμε στην κορυφή, στη δυτική πλευρά υπάρχει παλιό εκκλησάκι του Αγίου Ηλία. Στην ανατολική πλευρά και προς στα νότια του οροπεδίου που υπάρχει εκεί, κάποιοι ξεκίνησαν να χτίζουν μεγάλο οχυρωματικό τείχος σε αδιευκρίνιστο χρόνο. Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με αίτημα των κατοίκων προς την ενετική διοίκηση για οχύρωση της περιοχής μετά την καταστροφή της καστροπολιτείας της Παληόχωρας. Τι να έγινε άραγε; Ίσως η Γαληνοτάτη ανταποκρίθηκε το τείχος ξεκίνησε και για άγνωστους λόγους σταμάτησε. Τα απομεινάρια του στέκουν ακόμα μάρτυρες ενός παρελθόντος που δεν  γνωρίζουμε.... Η θέα από την κορυφή του βουνού είναι υπέροχη. Η περιοχή είναι γεμάτη με σπάνια είδη της Κυθηραϊκής χλωρίδας και η διαδρομή ιδιαίτερα την άνοιξη που όλα είναι ανθισμένα αξίζει τον κόπο.  
Στεφάνη από το δοχείο παλιάς γερμανικής νάρκης
Στην πλαγιά του βουνού το μονοπάτι έχει κλείσει εντελώς σε πολλά σημεία και αρκετές φορές χρειάστηκε να προχωρήσουμε μέσα από πυκνά πρινερά με αρκετή δυσκολία.Το μεγάλο τείχος στην ανατολική πλαγιά του ΚουτσοκέφαλουΦυσική οχύρωση στα δυτικά της πλαγιάς.
Ο 'Αγιος Ηλίας. Στο βάθος το αεροδρόμιο.

Το τέμπλο της εκκλησίας από πελεκητό πωρόλιθο 
Παράξενο σχέδιο στο θολωτό ταβάνι του οικήματος πλάι στην εκκλησία
Κάποιο πουλί έφτιαξε τη φωλιά του στην κόγχη δίπλα στην πόρτα της εκκλησίας.
Και κάποιος ευαίσθητος επισκέπτης άφησε μέσα το κουτάκι αναψυκτικού που ήπιε..... 

Περήφανος στη ζωή και στο θάνατο ο μέγας πρωταγωνιστής


1 σχόλιο:

  1. Απίθανο το σκαθάρι σου Σταυρούλα, λες και μας ήρθε από το διάστημα !

    Δεν είμαι ειδικός φυσικά, αλλά μένω έκπληκτος !

    Οι διαδρομές σας καταπληκτικές , με την φαντασία μου βρίσκομαι στην παρέα σας .

    Καλή δύναμη για την συνέχεια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή